Quantcast
Channel: Marjatan kirjat ja mietteet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 771

Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen toisena päivänä, alakuloisena

$
0
0


Näkymä parvekkeeltamme 25.2. 22



Jos elefantin jalka on hiiren hännän päällä ja sanot olevasi puolueeton, hiiren on vaikea ymmärtää neutraaliuttasi. (arkkipiispa, apartheidin vastustaja, Nobelin rauhanpalkinnon saaja Desmond Tutu)

Soitin eilen onnittelusoiton lapsenlapselle hänen 12-vuotispäivänään. Lapsi sanoi ensimmäiseksi: "Venäjä on aloittanut sodan." Luulen, että hän muistaa koko ikänsä tämän syntymäpäiväaamunsa. 

Seuraavaksi näin erään tutun ihmisen facebook-sivullaan julkaiseman vanhan karttakuvan, jolla hän ilmeisesti halusi osoittaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan oikeutetuksi. Kartassa näkyi 1600-luvulla ja myöhemmin Ukrainaan liitettyjä alueita. Ikään kuin historian muutokset oikeuttaisivat tämän päivän sodan. Minulle tuli voimaton olo, miten kukaan voi ajatella noin!
Kun mennään tarpeeksi kauas koko maapallo on yksi.

Kävelyllä kuulin miten kirkonkellot soivat. Se kuulosti kuolemalta.

Olen tyrmistynyt. Olen hidas ja surullinen. Olen tavattoman pettynyt ja vihainen. 

Missään valtiossa kenellekään ei saisi antaa liikaa valtaa, koska kuka tahansa voi tulla suuruudenhulluksi, vainoharhaiseksi tai muulla tavoin epäluotettavaksi, varsinkin itsensä eristänyt ja muiden yläpuolelle asettunut. Myrkyttäjä alkaa pelätä tulevansa myrkytetyksi.
 
Desmund Tutu -sitaattini vetoaa meihin, ettemme tyytyisi seuraamaan sivusta vääryyden tapahtumista. Mutta millä tavalla muut valtiot voivat puuttua parhaillaan tapahtuvaan pahentamatta tilannetta entisestään, se onkin ihan eri juttu. Me emme halua sodan leviävän ja tiedämme, että todellisuuden- ja suhteellisuudentajunsa menettäneelle jopa ydinase on vain ase eikä pelote, jollaiseksi se on katsottu parhaaksi määritellä.
Albert Einstein ja muut tiedemiehet ymmärsivät saaneensa aikaan hirvittävän aseen ja kirjoittivat vuonna 1955 maailman hallituksille Russellin-Einsteininmanifestin, jossa varoittivat aseen käytöstä. Liian myöhään, aikaa ei saanut käännetyksi taaksepäin.  

Sää on mielialani mukainen. Harmaa ja räntäsateinen.
Meillä on pandemia ja huoli ympäristöstä, ei olisi tarvittu mitään pahaa lisää. Miten kaiken tämän keskellä saatetaan vielä aloittaa sota! 

Lohdutan itseäni sillä ajatuksella, että tämäkin on joskus ohi.
Edesmennyt ekonomi, munkki ja luennoitsija 
Björn Natthiko Lindeblad kertoo kirjassaan Saatan olla väärässä eräältä thaimaalaiselta munkilta kuulemansa tarinan 1200-luvulla  eläneestä persialaisesta kuninkaasta, joka hallitsi valtakuntaansa äärimmäisen viisaasti. Kun kuninkaalta kysyttiin hänen hallitsemiskykynsä salaisuutta, tämä otti sormuksen sormestaan ja pyysi katsomaan vastauksen sen sisäpuolelta. Sormuksen sisäpinnalta löytyi lause "This too shall pass". Björn Natthiko oli niin vaikuttunut tästä viisaasta ajatuksesta, että pyysi vaimoltaan lupaa kaiverruttaa sen vihkisormukseensa. Kultaseppä oli nauranut epäromanttisimmalle kaiverrukselle mitä häneltä koskaan on tilattu, mutta vaimo ymmärsi. 
Mikään ei ole pysyvää. Kaikki muuttuu. Kaikki pahat asiat menevät ohi. Mutta myös hyvät. 
"Jag kan ha rätt och jag kan ha fel", totesi Björn Natthiko Lindeblad eräässä haastattelussa. Tällainen ajattelu ei koskaan tekisi hallitsijasta hirmuhallitsijaa, jolta suhteellisuudentaju hämärtyy. 

Näkymä olohuoneemme lasin läpi,
25.2.22



Viewing all articles
Browse latest Browse all 771

Trending Articles